Ara Tatil: Nereden Geldim Nereye Gidiyorum?

3 yıl önce

“Hocam bu da tatil mi? Denize girmek istesem soğuk, kartopu oynamak istesem kar yok. Hem bunlar olsa ne olacak? Sınav var sınav.”

Evet, zihninizi sınav sürecinden uzaklaştıracağınız, kendinizi tamamen eğlenceye verebileceğiniz bir tatil değil önünüzdeki ara tatil.

Gelin bu tatile “Nereden geldim, nereye gidiyorum?” tatili diyelim. İçine biraz da “ara” ekleyelim.

***

Pandemiden dolayı Eylül ayı ile başlayan uzaktan eğitim, tekrar eski hâline dönerek yüz yüze olmaya başladı. Sizler bir yandan uzun bir zamandan sonra okula gitmeye alışmaya çalışırken bunun yanında bazılarınız da sınav sürecini planlamaya başladı:

“Nasıl çalışsam?”, “Hangi derslerden başlasam?”, “Okul ile sınava hazırlık çalışmalarımı nasıl düzenleyeceğim”, “Açık liseye mi geçmeliyim?” soruları birbirini kovaladı.

Bu sorularla beraber belirli bir çalışma düzeninin içine girdiniz. Oluşturduğu düzenden çıkıp kendine yeni programlar yapanlar oldu.

Nasıl geçti bu süreç?

Tamamlanan konular oldu. Çok iyi öğrenilen konular oldu. Biraz daha çalışırsanız daha iyi öğrenebileceğinizi fark ettiğiniz konular oldu. Bir de öğrenemediğiniz, öğrendiğinizi düşündüğünüz fakat soru çözmeye başlayınca zorluk yaşadığınız kısımlar oldu. Olmaya da devam ediyor.

Peki şimdi neredeyim?

Çalışırken belli zaman aralıklarıyla kendinize sormamız gereken bu soruyu “Çalışmam gereken bir sürü konu var.” diyerek ihmal ediyor olabilirsiniz. “Nereden geldim, nereye gidiyorum?” dediğimiz bu ara tatil tam da bunun için.

Hazır sabah sabah okula gitmeniz gerekmiyorken ister pijamalarınızı çıkarmadan ister elinizden gelse sürekli giymek isteyeceğiniz eşofmanlarınızla arkanıza yaslanıp kendinize sorabilirsiniz:

“Hazırladığım programa başladığımdan beri neleri tamamladım?”

“Hangi konularda zorlandım?”

“Bu tatilde hangi konuları tekrar etmeye ihtiyacım var?”

“Gün içinde okula gitmek zorunda olmasam kesin yapardım dediğim şeyler neler?”

“Çalıştıktan sonra uykum geldiği için izleyemediğim filmler hangileri?”

Soruları artırmak mümkün.

Vereceğiniz cevaplarla birlikte bir yandan çalışmayı planladığınız konulara devam ederken bir yandan da yeniden gözden geçirmeye ihtiyacınız olan konuları programınıza ekleyebilirsiniz. Ayrıca kendinize bir deneme yaparak çalıştığınız hâlde eksik kaldığınız konuları daha rahat bir şekilde fark edebilirsiniz.

Evet, uçsuz bucaksız, sınavsız, kumlu güneşli, kartopu oynamalı bir tatil değil bu tatil ama her tatil biraz daha farklı bir molayı hak eder. Bir taraftan okul bir taraftan sınav derken bazen molalarınız bir odadan başka bir odaya geçmek, temel ihtiyaçlarınızı karşılamak, sevdiğiniz bazı videoları hızlı hızlı izlemekle kısıtlı kalabiliyor. Madem beş gün okula gitme sorumluluğu yok; programınızın içine isterseniz birkaç film, öğlen yürüyüşü, arkadaşlarınızla beraber voleybol maçı, belki biraz daha uyku ekleyebilir, sevdiğiniz programlara daha uzun vakit ayırabilirsiniz. Sınava hazırlık sürecinizdeki dengeyi bozmamak önemli tabii ki.

Bu kısa tatilin daha uzun tatillerin habercisi olması dileğiyle.

 

Uzman Psikolojik Danışman Ayşegül Küçüknane

 

İlginizi Çekebilir

© 2022 Koçum Yanımda | Tüm Hakları Saklıdır. © Koçum Yanımda, Doping Hafıza ürünüdür.