3 yıl önce
Hepimiz hayatımızın bir döneminde plan yapmak ve bu plana bağlı kalmak için çaba sarf etmişizdir. Kimi zaman bunun tek çözümünün istikrar olduğunu düşündük kimi zaman da bize uygun olmayan planları gerçekleştirmeye çabaladık. İşin aslı pek de öyle değilmiş.
Şimdi bu duruma daha farklı bir pencereden bakalım.
Eski çağlarda denizciler rotalarını kaybettiklerinde onlara neyin yol gösterici olduğunu biliyor muydunuz? Onların rotalarını belirlerken en büyük hazineleri, tam da tepelerinde parlayan Kuzey Yıldızı’ydı. Peki, bu Kuzey Yıldızı’yla bizim nasıl bir ilişkimiz olabilir? Nasıl ki denizciler rotalarını kaybettiklerinde onlara yol gösteren bir Kuzey Yıldızı varsa planlama yaparken de bize yol gösteren zaman yönetimimiz var.
Zaman Yönetimi Ne İşe Yarar?
Zaman yönetimi hayatımızın her alanında önemli bir yere sahip. Çünkü hem günümüzü planlamaya destek olur hem de gün içinde yapacaklarımızı detaylı düşünmeye fayda sağlar.
Özellikle öğrencilik dönemlerinde hele ki sınavlara hazırlanırken günü planlayarak başlamak ara hedefleri gerçekleştirirken daha motive bir şekilde ilerlemeyi sağlar. Diğer yandan bir sonraki adıma geçmek için bizi düşünmeye itmiş olur. Günü planlamaya başlamadan önce yapılabilecekleri gözden geçirmek önemli.
Kendine Uygulanabilir Hedefler Koy!
Günlük tekrar etmen gereken konular, belirlediğin dersler için çözülecek sorular, 1 saat konu anlatımı ile ilerlemek, saat 23.00 olmadan uyumak… Her bir hedefi planlarken kendini o anı gerçekleştirirken hayal et. Burada spor yaptığın bir anı düşünebilirsin. Nasıl ki bir ağırlığı kaldırmak isterken önce kaldırıp kaldırılamayacağını, senin için ne kadar uygun olup olmadığını kontrol ediyorsan aynı şekilde hedefin uygunluğunu da kontrol etmen gerekir.
Önceliklerini Belirle!
Gelelim ikinci adıma. Bu adım tamamen sizin önceliklerinizden oluşuyor. Eğer sizi motive eden ve güne başlarken daha iyi hissetmenizi sağlayacak aktiviteler varsa bunu en başa ekleyebilirsiniz, tam tersi de olabilir. En zor görevleri baştan yapıp günün geri kalanını daha iyi olduğunuzu düşündüğünüz konulara da ayırabilirsiniz. Ne demiştik; konu tamamen öncelikleri belirlemekte.
Yapacağın Görevlerin Ne Kadar Vakit Alacağını Belirle!
Yapılacak görevlerin, planların belirli bir zaman içinde gerçekleşmesi gerekmektedir ki devamında diğer yapılacaklara da sıra gelsin. Yapılacakların süresinin belirli olması o planın o süre içinde gerçekleşmesine imkân vermek anlamına geliyor. Bu nedenle aslında en zorlu adımlardan biri de belki bu olabilir. Planlanan işe fazla zaman vermek demek diğer bekleyen görevlerin gerçekleşmemesi demek de olabilir. Bu da seni kaygılandırabilir. Tam tersi durumu da düşünelim. Eğer planlanan işe uygun olmayan bir zaman verilirse, bu kısa zamanda yapılmak istenen durum gerçekleşmeyeceği için yine kaygı yaşamaya neden olabilir. Doğru zamanlamanın yapılmaması her iki durumda da olumsuz etkiler ortaya çıkarabilir.
Dinlenmek İçin Kendine Vakit Ayır!
En güzel kısmına geldik, dördüncü adım dinlenme süreleri. Dinlenmek ve günün yarısına devam edebilmek için ihtiyacımız olan enerjiyi geri toplayabilmek adına bu süreleri nasıl geçireceğimizi bilmek kıymetlidir. Bu süreleri daha fazla enerji toplayarak geçirebilmek için beslenme alışkanlıklarımızı da bu saat dilimine göre planlamak gerekir. Örneğin; acıktığınız saat eğer 12.00 ise dinlenme sürenizi bu aralığa göre belirleyip hem dinlenme ihtiyacınızı karşılayacaksınız hem de zamanınızı düşük bir enerji ile geçirmeden o anın kıymetini bilerek tamamlamış olacaksınız.
Nasıl ki spor yaparken kullanılmayan kasları kullanmaya başlayınca biraz zorluk yaşıyor ve belirli bir süre devam ettiğinizde buna alışıyorsanız zaman yönetimi için de aynısı geçerli. Zamanınızı planlarken ilk denemenizde önceliklerinizi belirlemek, uygun dinlenme sürelerini yaratmak, uygulanabilir hedefler ile yola çıkmak, neyin öncelikli neyin ikinci planda olması gerektiği konusunda karar vermekte zorluk yaşayabilirsiniz. Bu oldukça normal. Ancak zamanla kendi ihtiyaçlarınızı doğru belirleme ile zaman yöntemini konusunda uzmanlaşmış olacaksınız. Unutmamak gerekir ki ilk denemeler her zaman kıymetlidir. Çünkü bir sonraki seferde neyin daha önemli olduğu, neyin daha önce yapılması gerektiği hakkında ipucu verir. Tüm bunlar zaman yönetimini gerçekleştirmenin doğru parçaları. Bu parçaları bir araya getirdiğinizde zaman yönetimi tablonuz ortaya çıkacak. Bu tablonun bir sonraki aşamasında kendi yolunuzu çizerken bu sefer de sizler ressam koltuğunda oturuyor olacaksınız. İnstagram hesabımız üzerinden bizimle zaman yönetimi deneyimlerinizi paylaşmanızı merakla bekliyoruz.
Klinik Psikolog Ezgi Sarızeybek