3 yıl önce
Bu yazıyı okumaya başlamadan yanına bir kâğıt ve kalem almanı rica ediyorum.
Öncelikle “Hedef dendiğinde aklına neler geliyor?” bunu bir düşünerek başlayalım mı?
Hedefin senin için tanımı neler olabilir? Hedef denilince zihninde neler canlanıyor?
Yazıyı okumaya başlamadan kendine biraz zaman verebilir ve dilersen bu düşüncelerini bir yere not ederek okumaya devam edebilirsin.
Hedef nedir?
İsteklerin doğrultusunda oluşturduğun amaçlarının tamamı hedeflerini oluşturur. Gerçekleştirmek istediğin kısa, orta, uzun vadeli birçok hedefin olabilir. Daha net olması için ana hedefler ve ara hedefler şeklinde iki kategoride ele alabiliriz.
Ana hedef, ulaşmak istediğin temel amacındır. Örneğin Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazanmak, fen lisesine gidebilmek ana hedefin olabilir. Ara hedef ise bu ana hedefine ulaşırken kullandığın tüm basamaklardır.
Şimdi elindeki boş kâğıda basamaklar çiz. En üst basamağa ana hedefini yazabilirsin:
“Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi”
Bu hedefe ulaşmak için ilk basamağa;
“Günlük minimum 4 saat ders çalışacağım.”
Diğer basamaklara ise;
“Günlük minimum 1 saatimi konu tekrarlarına ayıracağım.”
“Günde en az 40 paragraf sorusu çözeceğim.”
“Her gün konu çalışmalarım ardından soru çözümü yapacağım.”
“TYT netlerimi 2 ay içerisinde 15 net arttıracağım.” yazabilir, ihtiyaçların doğrultusunda bu ara hedefleri şekillendirebilir, kendine uygun bir şekilde artırıp azaltabilirsin.
Nasıl oldu, biraz daha netleşti gibi değil mi?
Her bir basamağa yazdığın ara hedeflerini gerçekleştirdikçe ana hedefine de bir o kadar yaklaşıyorsun. Yani, hedef dediğimiz şey kısa, orta ve uzun vadeli çalışmaların sonucu basamak basamak ilerleyerek ulaşabileceğin bir unsur.
Peki ana hedeflerimizi nasıl belirleriz?
Bu noktada en önemli unsur kendini tanıman ve değerlendirebilmen. Hedef belirlemeden önce kendi becerilerini ve yapabildiklerin doğrultusunda kişisel özelliklerini düşünmen gerekiyor. Bununla ilgili kendine sorabileceğin bazı sorular var:
“Kendini nasıl tanımlarsın ve bir başkasına kendini nasıl tanıtırsın?’’ Yani; “Sen nasıl birisin, kişilik özelliklerin neler, neleri yapmaktan hoşlanırsın, hangi konularda yeteneklisin?”
“Senin için hayatta önem verdiğin ve değeri olan şeyler (para, saygınlık, sevgi görmek, birilerine yardım etme isteği vb.) nelerdir?”
“İleride kendini nerede, nasıl hayal ediyorsun?”
Bunları detaylıca düşünebilir, kendini 5 yıl sonrasında hayal edip 5 yıl sonraki haline mektup yazabilirsin. Bu sayede kendini gerçekten nereye ait hissettiğini anlayıp hayalini ve hedefini o çerçevede kurmuş olacaksın.
Neden hedef belirlemeliyiz?
Çalışma motivasyonumuz içsel ve dışsal birçok faktörden etkilenebilir. Hedef belirlemek de çalışma motivasyonumuzu etkileyen içsel faktörlerden biridir. İçsel motivasyon, kendi isteğin ile hareket edip çalışmandır. Ders çalışma motivasyonunun sürekliliğini en etkili şekilde sürdürebilmen kendini içsel anlamda motive edebilmen ile doğru orantılıdır. Yani, bir hedefin olduğunda kendini daha kolay motive edebilirsin.
Hedeflerimiz varış noktalarımızı oluşturur. Motivasyon ise bizlere bu hedeflere ulaşmamızda gerekli olan gücü verir. Eğer varış noktanı belirleyemediysen yolda birçok şey dikkatini dağıtabilir. Ama hedefini belirlediğinde varış noktasına varman hem daha kısa sürecek hem de yolda nerelerde mola vereceğini, nerelerde hızlanacağını bileceksin.
Oyundaki Mario misali sınava kadar tüm altın ve mantarları topladın, yeri geldi hızlanma mantarlarını yakaladın, yeri geldi aralarda yavaş yavaş ilerledin ama yine de tüm canların bitmeden canavarlara karşı gelerek bayrağa zıpladın. İşte, şimdi oradasın. Yeni bir bölüm başlangıcı, çok az kaldı ve sen bu noktaya kadar çok iyi geldin. Elinden geleni yaptın ve yapmaya da devam edeceksin. Burası son düzlük ve durup beklemek yerine görünen hedefine koşmak için birkaç adımın kaldı. Koşacak ve o bayrağa zıplayacaksın!
Hadi, şimdi belirlediğin hedeflerini gerçekleştirmeye yönelik çalışma vakti. Durma ve çalışmaya başla. Unutma yönünü belirlediğinde hiçbir rüzgâr seni yolundan alıkoyamaz…
Psikolojik Danışman Sabiha Çimen
3 yıl önce
“Hocam bu da tatil mi? Denize girmek istesem soğuk, kartopu oynamak istesem kar yok. Hem bunl...
3 yıl önce
“Ben mi sınava gidiyorum, sınav mı bana geliyor?” “Sınav senin beyninin i&c...