Deneme, Çöz!

3 yıl önce

“Deneme çözmeye ne zaman başlamalıyım? Denemelerimi ne sıklıkta yapmalıyım? Branş denemesi mi yoksa genel denemelere mi ağırlık vermeliyim?” gibi birçok soruyu kendine sorduğunu duyar gibiyim.

Özellikle sınava az bir zaman kala birçoğumuzun aklından bu sorular geçiyor. Deneme çözmek, sınava hazırlanma sürecinde başarılı olabilmenin en önemli belirleyicilerinden. Bu sebeple doğru bir çalışma programıyla doğru zamanda ve düzenli olarak deneme çözmek, sınava hazırlıklı olmak ve sınav sonunda başarı elde edebilmede anahtar rolünde.

Deneme çözmek, nerede olduğumuz ve nasıl ilerlememiz gerektiği hakkında bize bilgi verir. Hedef belirleyicidir ve doğru adımlarla hedefe ilerleme noktasında motivasyonumuzun dinç kalmasını sağlar.

Peki ne zaman ve ne sıklıkta deneme çözmeliyiz?

Deneme çözme konusunda birçoğunuz kararsız kalabilir ve “Acaba çalışmalarımdan önce mi yoksa konu çalışmalarımı bitirdikten sonra mı deneme çözmem daha doğru olur?” diye düşünüyor olabilirsiniz.

Deneme çözmeye başlarken ilk amacın seviyeni tespit etmek olmalı. Öncelikli olarak seviyenin belirlenmesi için bir ya da birkaç tane deneme çözebilir ve eksikliklerini belirleyebilirsin. Çözdüğün bu ilk denemeden sonra ise analiz yapman kritik öneme sahip! Bunun için daha önceden yayınlamış olduğumuz Deneme Analizi başlıklı blog yazımıza yeniden bakabilirsin.

Analiz için ayrı bir defter tutup denemelerinin takibini buradan yapmalısın. Eksikliklerini belirleyip not ettikten sonra ise bir program oluşturmalısın.

Şimdi programını oluşturduğuna göre artık ne zaman ve hangi sıklıkta deneme çözeceğine karar verebilirsin. Burada da önemli olan seviyenin ne olduğudur.

Başlangıç aşamasındaysan

Kendini geliştirmeye ihtiyacın var demektir ve çözdüğün denemede birçok eksiğin olduğunu fark edersin. Burada önemli olan eksikliklerini kapatarak deneme çözmeye başlamak olacağından konu çalışmaları ardından eksikliklerini belirlemeli ve eksikliklerini kapatmaya odaklanmalısın. Bu nedenle bu süreçte genel denemeler çözmek yerine branş denemeleri çözmen senin için daha faydalı olacaktır. Branş denemelerine ise haftada iki olarak başlayabilir ve çalışmalarında ilerlediğinde ise genel denemeleri ayda bir veya iki ayda bir olacak şekilde çözmeye başlayabilirsin.

Konuların belirli bir kısmında ilerlediğini ama yine de büyük ölçüde eksiğin olduğunu düşünüyorsan

Amacın ilerlediğin noktada ne kadar ilerleme kaydettiğini ve nerede eksikliklerin olduğunu tespit edip eksik olduğun noktalarda nasıl ilerleyebileceğin konusuna odaklanmak olmalı. Bu süreçte de iki veya üç günde bir branş denemesi, genel denemeleri ise haftada bir olmak üzere çözmeye başlayabilirsin.

Eğer çalışmalarında yeterince ilerlediysen

Zamanın dâhilinde branş denemelerini haftada iki veya üç olacak şekilde çözebilirsin. Ama ağırlıklı olarak genel denemeler çözmeye özen göstermelisin. Genel denemelere de haftada bir veya iki olmak üzere başlayabilir, az bulursan zamanla artırabilir haftada iki veya üçe çıkarabilirsin. Yorulduğunu hissettiğin zaman ise iki haftada bir denemeye indirebilirsin.

Konularda ilerlemene göre deneme çözme zamanı değişiklik gösterebiliyor gördüğün gibi. Burada bulunduğun seviyenin ve ihtiyaçlarının neler olduğunun farkında olman çok önemli. Sen de konu çalışmaların ve deneme analizlerin sonrasında ihtiyaçlarını tespit edip denemelerine odaklanabilirsin. Ama hatırlaman gereken sınava en geç bir veya iki ay kala denemelere başlaman gerektiği.

Hadi, şimdi ihtiyaçlarını görüp planını oluşturmanın ve denemelerine odaklanmanın tam vakti.

Psikolojik Danışman Sabiha Çimen

 

 

 

İlginizi Çekebilir

Cevabı Sende Olan Sorular

3 yıl önce

Sınav dönemi, bir köşede belli hazırlıklar yaparak geçip gitmesini beklediğimi...

Çocuğum Çalışmayı Neden Erteliyor?

3 yıl önce

“Benim çocuğum çalışacağım diyor; ama bir türlü çalışmı...

Beynin Temel Yakıtı: Doğru Beslenme

3 yıl önce

Sınava hazırlık döneminde odak noktan bolca soru çözmek, ders çalışmak ...

© 2022 Koçum Yanımda | Tüm Hakları Saklıdır. © Koçum Yanımda, Doping Hafıza ürünüdür.