3 yıl önce
“Çalışmaktan beynim durdu!”
“Zihnim yoruldu!”
“Okuduklarımı veya dinlediklerimi artık algılayamıyorum.”
“Kendimi çok yorgun hissediyorum.”
Uzun bir süre ders çalıştıktan sonra kendinize bu cümleleri söylediğiniz oldu mu?
Konuları yetiştirebilmek veya çok çalışmak amacıyla dinlenme aralığı bırakmadan uzun saatler boyunca çalışma eğiliminde olabilirsiniz. Fakat verimli bir çalışma süreci için “etkili bir dinlenme”ye ihtiyacınız vardır. Gelin, bu hafta öğrenme sürecinin yardımcısı etkili dinlenme üzerine konuşalım.
Dinlenmek de verimli çalışmaya dahil!
Dinlenmek; boş zaman veya bir eylemsizlik hâli değil, çalışmaktan yorulan zihninize ve bedeninize yenilenmesi için zaman vermektir. Öğrenme sürecinde zihnimiz yeterli bir süre çalıştıktan sonra öğrendiği bilgiyi işleyebilmek için çalışma ortamından uzaklaşmaya ihtiyaç duyar. Böylece dikkatini daha kolay toplar ve siz de masanın başına odaklanmaya hazır bir şekilde oturursunuz.
Dinlenme aralıkları nasıl olmalı?
Dinlenme zamanlarını kısa ve uzun dinlenme aralıkları olarak ele alalım. Kısa dinlenme süreleri günlük çalışma periyotlarınızın arasına koyduğunuz 5-10 dakikalık zaman aralıklarıdır. Kısa dinlenme süreleri azalan dikkat seviyenizi artırarak odaklanmaya hazır bir şekilde masaya oturabilmek için oldukça önemlidir. Her bireyin odaklanma süresi ve dikkatini yeniden toplamak için ihtiyaç duyduğu dinlenme süresi birbirinden farklıdır. Bu noktada kendi çalışma rutinlerinize göre bir denge kurmanız verimli çalışmanıza oldukça yardımcı olur.
Uzun dinlenme sürelerini ise birkaç çalışma periyodunun ardından verdiğiniz 1-2 saatlik ara ve haftalık çalışma planında kendinize ayırdığınız bir gün olarak düşünebilirsiniz. Uzun dinlenme aralıkları kendinize, sevdiklerinize ve sevdiğiniz aktivitelere zaman ayırmanın motivasyonuyla birlikte bedensel ve zihinsel olarak yenilenmenize yardımcı olur.
Çalışma ve dinlenme dengesini kurdunuz, peki nasıl dinleneceksiniz?
Kısa dinlenme aralıklarında; masa başında çalışırken gerilen kaslarınızı gevşetmek için hafif bedensel egzersiz yapmak, çalışmaktan yorulan zihninizi sakinleştirmek için nefes egzersizleri denemek, 4-5 sayfa kitap okumak ya da müzik açıp dans ederek eğlenmek etkili dinlenmenize yardımcı olabilir. Bu dinlenme aralıklarında sosyal medya, bilgisayar oyunu gibi sizi içine çekebilecek aktiviteler yapmamaya özen gösterin. Unutmayın, kısa dinlenme aralıkları ders çalışırken dağılan odağınızı toparlamak için verdiğiniz mini bir yenilenme süreci!
Uzun dinlenme aralıklarında ise ilgi alanlarınıza yönelik aktiviteler planlayabilirsiniz. Bunlar; resim yapmak, yemek yemek veya yapmak, ilgilendiğiniz bir spor veya müzik aktivitesine yönelmek olabileceği gibi haftada bir günü tamamen kendinize, ailenize ve arkadaşlarınıza ayırdığınız bir zaman da olabilir.
Dinlenme aralıklarında yapacağınız aktiviteler tıpkı parmak izleriniz gibi size özeldir. Bu sebeple etkili bir dinlenme için önemli olan size neyin iyi geldiğini keşfedebilmektir. Bunu keşfedebildiğiniz ve öğrenme sürecini anlamlı kıldığınız keyifli dinlenmeler dilerim!
Kaynakça:
https://www.e-psikiyatri.com/kaliteli-dinlenmenin-yollari
Psikolojik Danışman Kadriye Turan
3 yıl önce
Koçum Yanımda uygulamasının hayata geçmesiyle birlikte sizlerden sıklıkla gelen s...
3 yıl önce
“Çalışmam gerektiğini biliyorum; ama isteğim yok.” “Hedefimi bir t&u...
3 yıl önce
Hayallerimize ulaşmak için hedef listeleri oluşturduğumuz ve biten yılı değerlendirmeye...