Ayna Ayna Nasıl Program Yapacağımı Söyle Bana

3 yıl önce

Çocuk geçmiş aynanın karşısına, demiş ki:

“Ayna ayna, yarıyıl geldi. Sınava da yaklaştık. Bir program hazırla bana. Bu programla istediğim bölümü kazanayım ve çok mutlu bir hayatım olsun.”

Ayna bakmış çocuğa, çocuk bakmış aynaya. Bir sessizlik olmuş. Çocuk uzun uzun bakmaya devam etmiş aynaya. Baktıkça gözlerine, burnuna, çenesine odaklanmış. Sessizlik devam etmiş. Gözlerini bir büyütmüş bir küçültmüş. Sonra bir ses gelmiş:

“Sana bir program hazırlayamam; ama hazırlamana yardımcı olabilirim.” demiş ayna. Çocuk anlamamış. “Nasıl?” diye sormuş aynaya.

Ayna “Yaklaş bana.” demiş.

Peki, sonra ne olmuş?

Hadi, bakalım neler olmuş?

***

Koçum Yanımda uygulaması hayata geçtiğinden bu yana sizlerden en çok gelen sorular ders çalışma programı hazırlamak üzerineydi. Bu sorular genel hatlarıyla şu şekilde:

“Ders çalışma programı yapamıyorum hocam. Bana ders çalışma programı yapar mısınız?”

“Bir program hazırladım; ama uyamıyorum. Neden?”

“Program hazırladım; ama çok fazla konu var. Yetişmeyecek.”

Bizler de bu soruları göz önünde bulundurarak size çeşitli cevaplar verdik. Verdiğimiz cevaplarla “Bize yaklaşın.” diyerek kendinize bazı sorular sormanızı istedik. Bu sorular kendinizi daha iyi görebilmenizin ipuçlarını oluşturuyor aslında. “Kendimi daha iyi görmek mi, nasıl yani?” diyebilirsiniz. Kendinizi görebilmenin bir bakıma kendinizi tanımak olduğunu söyleyebiliriz.

Kendinizi tanımak deyince aklınıza neler geliyor?

“Hangi konulara daha çok ağırlık vermeliyim?”

“Nasıl daha iyi çalışabilirim?”

“Motivasyonumu nasıl tazeleyebilirim?”

“Denemelerde yaptığım yanlışların nedenleri neler?”

“Nasıl molalar vermeliyim?”  

Başka sorular da ekleyebilirsiniz. Bu sorulara vereceğiniz cevaplar kendinizi tanımanıza alan açarak programınızı şekillendirmeniz konusunda size yardımcı olacak önemli adımlardır.

Kendini tanıma noktasından bahsederken araştırmalarda “öz düzenleme” olarak geçen kavramdan bahsetmek isteriz:

Öz düzenleme kişilerin kendilerini düzenleyebilme becerileri olarak tanımlanır. Başka bir şekilde açıklarsak isteklerimizi fark etmek ve isteklerimizin peşinden etkili bir şekilde gidebilmek için hayatın her alanında karşımıza çıkan ihtiyaçlar olarak da tanımlayabiliriz bu kavramı. Yani, sadece sınava hazırlanan bir öğrenci olarak değil üniversiteye giderken, iş hayatında, arkadaşlık ilişkilerinde de öz düzenleme becerisine sahip olmak daha çok tatmin olacağınız bir hayat yaşamanıza kapı açacaktır.

Öz düzenlemenin çeşitli evreleri vardır. Bu evrelerden bir tanesi de “önceden düşünme evresi” olarak geçer. Öz düzenlemeye sınava hazırlanma perspektifinden baktığımız zaman çalışmanız gereken dersleri öğrenmeye başlamadan önce ortaya konulan çaba olarak tarif edilebilir bu evre. Öz düzenlemenin öğrencilerin başarılarını artırmalarında önemli olduğu bulgusunu göz önüne alırsak programı hazırlamak için harcadığınız emeğin istediğiniz başarıya ulaşmanıza yardımcı olacağı söylenebilir.

Bu sebeple aşağıya bazı sorular ekliyoruz. Bu sorulara verdiğiniz cevaplar ve cevapları göz önüne alarak oluşturduğunuz programlar sizi başarıya götüren tohumlar olacaktır.

 İşte sorular:

“Yarıyıl tatilinde günde kaç saat ders çalışabilirim?”

“Yarıyılla birlikte haftada kaç deneme çözebilirim?”

“Programıma nasıl molalar ekleyebilirim?”

“Neleri yaptığım zaman daha çok dinlendiğimi hissediyorum?”

“Hangi konularda her gün tekrar yapmaya ihtiyacım var?”

“Hangi konuları çalışmaya bir ay sonra yoğunlaşabilirim?”

“Çalışacaklarıma daha iyi odaklanabilmek için çalışmaya başlamadan önce neler yapabilirim?”

Bu sorular çoğaltılabilir.

Şimdi aynanın çocuğa neler dediğini duyabiliyor muyuz?

Sorulara verdiğiniz cevaplar da ihtiyaçlarınıza göre zamanla değişecektir. Programınızı oluşturmak için kendinize sorduğunuz soruların cevapları sizlerde olmakla birlikte cevapları bulmak çok da kolay olmayabilir. Bu süreçte yalnız olmadığınızı hatırlatmak isteriz.

Koçum Yanımda uygulamasındaki koçlarınız sorularınızı cevaplarken sizlere her zaman eşlik edecekler.

Geçen hafta sizlerle paylaştığımız Yarıyılda Dinlenmenin Yolu: Motivasyon başlıklı yazımız programınızı şekillendirirken size güç verebilir.

 

Kaynakça

Aylin, S. A. R. I., & AKINOĞLU, O. (2009). Self-regulated learning: Models and applications. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi29(29), 139-154.

Schunk, D. H., & Zimmerman, B. J. (2013). Self-regulation and learning.

 

Uzman Psikolojik Danışman Ayşegül Küçüknane

İlginizi Çekebilir

© 2022 Koçum Yanımda | Tüm Hakları Saklıdır. © Koçum Yanımda, Doping Hafıza ürünüdür.