3 yıl önce
Bu yazıda netlerini artırmak için deneme öncesinde, deneme anında ve deneme sonrasında neler yapabileceğini konuşacağız. Netlerinin artmama sebeplerine değinip bu sebepler için nasıl aksiyon almamız gerektiğinin üzerinde duracağız. Hadi başlayalım!
ÖNCESİNDE
Bakış açısı
Netlerinin artmama sebeplerinin başında denemeye karşı bakış açın gelir. Denemeden beklentin net sayısı olmamalıdır. “Deneme” kelime anlamıyla; son biçimini bulmamış, taslak durumunda olan demektir. Deneme, sınava kadar olan zamanda bulunduğun konumu sınamaya yardımcı olan bir araçtır. Netlerin artması ise bu aracı kullanabilmekle alâkalıdır. Bu süreçte net sayısına değil, hangi dersten neye ihtiyacın olduğuna odaklan ki bu aracı etkili kullan!
Düzenli paragraf çözümü
Her gün düzenli olarak paragraf çözmek, bir yandan paragraf sorularında profesyonelleşmeni sağlarken öte yandan da diğer derslerine katkı sağlar. Okuduğunu anlama noktasında gelişir ve hız kazanırsın. Yani, paragraf çözümü sadece Türkçe bazında değil, diğer dersler için de fayda sağlar.
Düzenli problem çözümü
Bir başka nokta ise düzenli problem çözümü. TYT’de her sene 10 ve üzeri problem sorusu geliyor. Bu nedenle her gün düzenli problem çözmen, sınavda net artışını sağlamak için oldukça önemli.
Düzenli deneme çözümü
Çıktığın bu yolda düzenli olarak deneme çözmen de önem arz ediyor. “Moralim bozulur!” diye denemeden kaçtığın zamanlar olabilir. Bu, sınav döneminde en fazla yapılan hatalardan. Aksine denemeye girmen gerekiyor ki bulunduğun konumu net olarak gör. Pratik yaptıkça gelişeceksin.
TAM O ANDA
Çözdüğün her denemeye gerçek sınav ciddiyeti ile yaklaş
Evde deneme çözdüğünde bazen ciddiyeti elden bırakıyor olabilirsin. Evde çözdüğün denemelere de gerçek sınavmış gibi yaklaşman iyi olacaktır. Neden biliyor musun? Çünkü soruların hepsi sınavda karşına gelebilir! Süre tutarak ve mümkünse sınav saati ile aynı saatte denemeni başlatman hem psikolojik hem de fizyolojik olarak seni sınava hazır hâle getirecektir.
Deneme çözüm sırası
İlerlediğin deneme sırası sana uygun mu? Örneğin, bazı öğrenciler Fenden başladığı zaman daha iyi hissederken bazıları Türkçeden başlamanın daha iyi hissettirdiğini düşünür. Sana göre daha verimli olan deneme sırasını birkaç denemede değiştirerek keşfedebilirsin. Verimli olduğun sırayı bulmak odaklanmanı etkileyecek, odaklanarak ilerlemek de netlerini artıracaktır.
Her ders için belirli bir süre
YKS’de zaman yönetimi önemli! Bu nedenle her ders için çözüm süresi belirlemen seni oldukça rahatlatacaktır. Bazı derslerde daha hızlı bazılarında nispeten daha yavaş olabilirsin. Her ders için belirli bir süren olsun ki zamanı yönetebilesin. Parkinson Kuralı der ki; “Bir işi bitirmek için kendinize ne kadar zaman tanırsanız o işi o kadar zamanda tamamlarsınız.”
Turlama Tekniği
Turlama tekniği netleri artırabilecek bir yöntem. “Ben bu soruyu şu an yapamam.” dediğin soruları geçmelisin. Sınav anında soruyla inatlaşmamalısın, biliyorsun süre akıyor! Şöyle bir bilimsel gerçek var. Sen soruyu okurken beynin o soruyu kaydediyor. Arka planda o soruyu düşünüyor. Sen o soruyu geçip başka sorularla uğraşırken beynin o geçtiğin soruyu düşünmeye devam ediyor. O konuyla alâkalı bilgileri arkadan öne doğru getirmeye çalışıyor. Geri döndüğünde o soruyu daha kolay yapabilme olasılığın artıyor. Bu nedenle yapamadığın soruları geçerek yapabildiklerine odaklan, sonrasında geri dön!
Alanın ne olursa olsun her derse ve soruya muhakkak baktığından emin ol!
Denemede bakmadığın soru kalmamalı, göz ucuyla da olsa her soruya bakmalısın. Belki Geometride üçgende açı sorusu vardı, belki de Fizikte herkesin yapabileceği kolay bir soru koymuşlardı. Sayısal öğrencilerin sözele, eşit ağırlığın fene, sözel öğrencilerin ise sayısal derslere bakmaları önem taşıyor. Örneğin sayısal öğrenciler Matematik ve Fen alanına ağırlık vererek net sayılarında bir doyum noktasına ulaşıyorlar. Bu noktada netleri artırabilmek adına sözel kısımlarda da gelişmek gerekiyor. Aynı şekilde eşit ağırlık ve sözel öğrencileri de alan derslerinde doyum noktasına ulaştıktan sonra diğer derslere de muhakkak bakmalılar.
Sınav anında kaygılanırsan kendini soruları çözmek için zorlama!
Deneme esnasında çok bunaldığını ya da kaygılandığını düşündüğünde birkaç saniyelik molalar verebilirsin. Gözlerini kapatıp kendini huzurlu hissettiğin bir yeri hayal edebilirsin. Bir an için sınavdan uzaklaşman kaygını azaltmana yardımcı olabilir. Bu da deneme anında netlerini artırabileceğin diğer bir tüyo.
SONRASINDA
Deneme analizi
Hatanın sebebini bulup sebebe uygun tedavi uygularsan netlerin artar. Yanlışlarını, boşlarını ve emin olmadan yaptığın doğru soruları kategorize etmelisin. Bilgi eksikliği, dikkatsizlik, soru tipi eksikliği, yanlış okuma, işlem hatası, yanlış yorumlama, bilgiyi doğru kullanamama…Sebep neydi? Bu kategorileri kendine göre genişletebilirsin. Unutma, her hatanın çözümü konu tekrarı değildir.
Bir metafor yardımıyla anlatacak olursak saç dökülmesi şikâyeti ile doktora gidiyorsun. Doktor belirli tahliller yapmadan sana saç dökülmesinin sebebini söyleyebilir mi? Kan tahlili sonucunda demir eksikliği olduğunu saptadığında demir eksikliği için uygun ilaçları yazar. Hatalar da tam olarak böyle bir analiz ister. Sebep analizde çıkar, sebebe uygun bir tedavi uygulanır. Dikkatsizlik, yanlış okuma ve işlem hatasının sebebi kaygı, süre sıkıntısı, odaklanma olabilir. Bilgi eksikliğinin sebebi konunun henüz çalışılmamış olması ya da tam anlaşılamamış olmasıdır. Bilgiyi kullanamama, yanlış yorumlama ise pratik eksikliğinden kaynaklanır. Yanlışların sana nasıl aksiyon alman gerektiğini işte böyle söyler. Her soru sınavda çıkabilir anlayışını benimsediğinde yapamadığın sorunun peşini bırakmayacaksın!
“Deneme Sürecini Renklendirmeye Ne Dersin?” başlıklı blog yazımızda detaylı deneme analizinin nasıl yapıldığını öğrenebilirsin!
Motivasyonu kaybetmemek
Bu yazıda çoğunlukla yapamadıklarına odaklanmak üzerinde durduk; fakat yapabildiklerini de göz ardı etmemen mühim. 40 soruda 7 yanlışın çıktı diye motivasyon kaybediyor olabilirsin; ancak 33 tane doğrun var. Eksikliklerine tabii ki odaklan; ama başarılarını da görmezden gelme!
Psikolog Behice Zülal Akarca
3 yıl önce
“Hocam bu da tatil mi? Denize girmek istesem soğuk, kartopu oynamak istesem kar yok. Hem bunl...
3 yıl önce
Sınava hazırlık sürecinde başrolde olan konulardan “Sınav Kaygısı”nın ü...
3 yıl önce
Yetersizlik, değersizlik duygularını çok sayıda kişi deneyimlemektedir. Bununla birlikte...